joi, 16 octombrie 2008

Padurea de pretudindeni




Pe langa padurea amazoniana, pretutindeni exista un anumit tip de padure specific fiecarei regiuni in parte, fiecare avand un element care sa ii confere unicitate. Astfel la munte nu vom putea intalni diferite specii de animale sau plante care se regasesc in padurea amazoniana si asa mai departe. De asemenea se poate observa ca din diferite tipuri de lemn se pot face lucruri foarte folositoare noua, dar care au si ele elemente unice din cauza lemnului din care sunt facute. Pe langa acest fapt putem spune ca desi aceste lucruri ne sunt foarte folositoare noua, in ultima vreme defrisarile au crescut alarmant ducand astfel si la acele gauri din stratul de ozon.

Padurea tropicala este o padure caracterizata de vegetatie bogata si temperaturi relativ ridicate si precipitatii tot timpul anului.Chiar daca se intind pe mai putin de 7% din suprafata Terrei, padurile tropicale reprezinta cele mai diversificate ecosisteme biologice.Un hectar de padure tropicala poate contine peste 600 de specii de copaci. Chiar mai impresionant este numarul si diversitatea speciilor de animale care numesc padure tropicala casa lor. Dintr-un studiu a reiesit ca in radacina unui singur copac din padurea tropicala s-au gasit mai multe specii de furnici decat in toate Insulele Britanice.Padurile tropicale joaca deasemenea un rol important in reglarea temperaturii globale prin absorbirea dioxidului de carbon. Plantele in mod natural absorb dioxid de carbon si elimina oxigen prin procesul de fotosinteza, iar padurile tropicale absorb mai mult dioxid decat oricare alt ecosistem de pe pamant. Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu aproape 30 % in ultimul secol.

Ocrotiti padurea

In zia de azi padurea amazoniana este un monument foarte important al naturii. Peste tot in lume milioanae de copaci sunt taiati pentru a se putea face diferite obiecte, precum mobiliere si alte lucruri foarte folositoare pentru viata de zi cu zi. Dupa parerea mea, padurea este un lucru foarte frumos care ne ajuta, chiar daca nu ne dam seama. De aceea eu consider ca fiecare dintre noi ar trebui sa realizeze acest lucru si sa incercam sa o protejam, nu sa o distrugem.